Få vores nyheder på mail

Maritimt uddannelsessamarbejde mellem Ranum Efterskole og MARTEC

Nyhed   •   Dec 18, 2017 09:11 CET

Direktør fra MARTEC, Pia Ankerstjerne får overrakt venskabsbeviset af Forstander for Ranum Efterskole Olav Storm Johannsen, som et symbol på samarbejdet.

Ved bredden af Limfjorden i Vesthimmerland ligger Ranum Efterskole College, der med 450 elever kan bane vejen til ungdomsuddannelserne, herunder de maritime uddannelser HF-Søfart og den grundlæggende martime uddannelse på MARTEC.

”Eleverne på Ranum Efterskole College er eventyrlystne og åbne i deres tilgang til uddannelse – det var tydeligt under vores besøg, hvor vi har mødt både elever og undervisere. Vi glæder os rigtig meget til samarbejdet der både vil integrere og udvide de muligheder eleverne allerede har inden for de maritime elementer. Intentionen er at er i første omgang at etablere et maritimt Career related Programme ( IB CP) på Ranum Efterskole College i samarbejde Martec. Det er ikke set før i Danmark, og det vil åbne en helt ny mulighed på det maritime område” siger Pia Ankerstjerne direktør på MARTEC.

Ranum Efterskole College har en vision om at være en international efterskole for unge fra hele verden, med lyst til at udfordre sig selv i social fællesskab med fokus på både faglighed, almen folkelig og demokratisk dannelse. Dette fokus betyder at undervisningen er niveaudelt for alle elever og niveauerne dækker fra 9. klasse til gymnasieniveau. Mange elever arbejder med faget Marine Science og vandsportsaktiviteter bl.a. sejlads, dykning og surf, samt wakeboarding. Det matcher godt med MARTECs vision om at være et international anerkendt maritimt og polyteknisk uddannelsescenter. Til spørgsmålet om hvorfor efterskolen har valgt at samarbejde med netop MARTEC, svarer forstander Olav Storm Johannsen:

”Hos MARTEC finder vi ekspertisen, og muligheden for at samarbejde omkring de maritime uddannelser, certifikater og ikke mindst IB CP uddannelsen. Vi oplever hvert semester, at vores elever viser mere og mere interesse for det maritime, og med den brede palette af uddannelsesmuligheder på MARTEC føler vi, at vi kan tilbyde vores elever et alternativ til den klassiske studievej.”

Samarbejdet går bl.a. ud på at gøre den maritime uddannelses- og karrierevej tilgængelig og interessant for de i forvejen eventyrlystne Ranum Elever. Den slagne vej vil således være en 9./10 klasse- en HFSøfart, kombineret med et togt med Skoleskibet DANMARK, eller Den Grundlæggende Maritime Uddannelse – hvorefter vejen er åben til den maritime branche, eller til at læse videre som Skibsfører eller maskinmester.

Ny uddannelsesform

MARTEC og Ranum Efterskole er gået sammen om at udarbejde en helt ny uddannelsesform i Danmark. I stedet for at holde sig til det traditionelle gymnasie- eller erhvervsskolesystem åbnes en parallel mulighed som er et målrettet Career Related Program (IB CP).

”Hvis en studerende har en drøm om at blive maskinmester, er det vigtigt at pleje denne drøm, og sørge for at eleven holder øjnene på målet. Der er ikke den store pointe i, at eleven skal lægge en masse timer og kræfter i fag som billedkunst og oldtidshistorie, hvis tiden er bedre brugt på matematik, fysik, engelsk og ikke mindst de praktiske aspekter i de efterfølgende maritime uddannelser,” siger Olav Storm Johansen

I praksis betyder det, at eleven får en international uddannelse, der inkluderer nøjagtigt de teoretiske fag, der er obligatoriske i forbindelse med optagelse på fx maskinmesteruddannelsen, kombineret med nogle af de praktiske forløb der alligevel skal gennemføres på maskinmester- eller navigatøruddannelsen. I løbet af de 2 år IB CP-uddannelsen varer, lærer eleven elementer fra det videregående forløb – og bliver således hurtigere klar til arbejdsmarkedet. Det forventes at de første elever starter på IB-CP forløbet i 2019. Indtil da vil de to institutioner fokusere indsatsen på, at gøre det maritime uddannelsesforløb attraktivt gennem studiepraktik, brobygning og uddannelsesdage.


Fakta MARTEC

MARTEC er et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark. Uddannelserne spænder fra grunduddannelser til videregående polytekniske og nautiske uddannelser. Institutionen udbyder skibsassistent, HF-søfart, skibsmaskinist, maskinmester, sætte-, kyst eller fiskerskipper, styrmand og skibsfører uddannelserne. MARTEC administrerer også Skoleskibet DANMARK og driver en omfattende kursusvirksomhed med fokus på certifikatgivende kurser inden for det maritime, offshore og vindenergiområdet.

MARTEC og Skagen Skipperskole blev den 1. juli 2017 sammenlagt med henblik på at styrke udbuddet af de maritime uddannelser i den nordjyske region og kan nu tilbyde alle de maritime uddannelsesretninger. Også den maritime studentereksamen (HF-Søfart), som tilbydes sammen med Frederikshavns Gymnasium, er styrket, og eleverne tilbydes nu indkvartering på MARTECs skolehjem i trygge og kontrollerede rammer.

Mere information på www.martec.dk 

Kontaktpersoner
Direktør Pia Ankerstjerne; tlf.: 9620 8888; e-mail: pan@martec.dk  
Kommunikations- og marketingmedarbejder René Kæseler; tlf.: 3012 3358; e-mail: rek@martec.dk 

Fakta Ranum Efterskole College

På Ranum Efterskole College tilbydes eleven at kombinere den klassiske efterskole med en international IGCSE eller AS/A Level ved Cambridge Assessment International Education. Eleverne og lærere vælger nye profilfag 3 gange i løbet af skoleåret og hver periode afsluttes med en rejse ud i verden. Målet er, at forberede eleven til at kunne begå sig i en foranderlig og kompleks verden.

Kontaktpersoner
Forstander Olav Storm Johannsen, e-mail: os@ranumefterskole.dk
Viceforstander Joakim Philipsen, e-mail: jop@ranumefterskole.dk

Vedhæftede filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Tilføj kommentar

Kommentar

Ved at indsende kommentaren accepterer du, at dine personoplysninger behandles i overensstemmelse med Mynewsdesks <a href="http://news.martec.dk/dk/about/terms-and-conditions/privacy_policy">privatlivspolitik</a>.